ענף הבניה פעל במשך שנים רבות בפורמט קבוע ובלי שינויים מרחיקי לכת של הרשויות השונות אבל בשנים האחרונות החלו רפורמות ותקנות רבות לצוץ גם בענף הזה ואחד מהם הוא שינויים בדרישות של חובת רישום קבלן שיפוצים. על כך במאמר שלפניכם.
ראשית חשוב להבין שעד לפני שנתיים רק קבלן שיפוצים בהיקפים של עד מיליון וחצי ש"ח נדרש להיות קבלן רשום בפנקס הקבלנים. כעת החוק שונה ומאפשר גם לקבלנים המבצעים עבודות בהיקף של עד 350 אלף שח להירשם ברשם הקבלנים ולהיות קבלן שיפוצים רשום בסיווג המתאים לכך. במקביל ייאסר על קבלנים שאינם רשומים לבצע עבודות בהיקף העולה על כ 45000 ש"ח.
מדוע חל שינוי בתקנות של חובת רישום קבלן שיפוצים?
השינוי הגדול שמשפיע על מעל 10,000 קבלני שיפוצים בישראל נוצר לאחר בדיקה מעמיקה של משרד הבינוי והשיכון אשר מצא כי מרבית הקבלנים הללו אינם מבצעים עבודות בשיעור העולה על 200 אלף שח (פחות מעשרה אחוזים עוברים רף זה) ולכן הם מנועים למעשה מלהיות רשומים בפנקס הקבלנים.
עבור קבלני שיפוצים "קטנים" רבים השינוי הוא עצום כיוון שמדובר בענף עם תדמית שאיננה חיובית במקרים רבים ועם חאפרים לא מעטים העוסקים בו. כעת כל קבלן שיפוצים מקצועי שיכול להוכיח אמינות, ניסיון והיקפי עבודה על פי דרישות רשם הקבלנים, יוכל להיות מופרד מכל אותם אלו שאינם עומדים בדרישות הללו ולמעשה לקבל חותמת "מקצועיות" ששווה המון עבורו.
כיצד מקבלים רישיון קבלן רשום לענף השיפוצים?
כפי שציינו קודם לכן מדובר על דרישות שיש לעמוד בהן מול הוועדה המייעצת ורשם הקבלנים אשר יבחנו את ההתאמה של כל קבלן שיפוצים כתנאי לקבלת רישיון קבלן רשום. לעתים אף יוזמן אותו הקבלן להופיע בפני הועדה ולעתים אף יידרש להשלים בחינות מקצועיות בנושאים שונים כמו "קריאת תכניות עבודה" או "בטיחות בעבודה" כתנאי לקבלת אישור הרישום.
את כל הניירת הנדרשת ניתן להגיש עצמאית אך מומלץ ורצוי להיעזר בשירותי חברות רישום קבלנים שמתמחות בתהליך ויכולות לוודא שהכול אכן הוכן כראוי ועל פי דרישות הוועדה כדי לחסוך לקבלן שיפוצים זמן וכסף מיותר למקרה שלא יקבל את הרישום המיוחל.
כמו כן חברת רישום קבלן רשום יכולה להתריע מראש עבור הקבלן אם בכלל כדאי לו לגשת אל הוועדה או שמומלץ עבורו לצבור עוד שנות ניסיון או לעבור מבחנים שסביר ויידרש להם.