אדם פרטי שנקלע לחובות עומד בפני מכתבי התראה, הוצאה לפועל, קנסות ועיקולים. הפתרון במקרים רבים הוא הכרזה על פשיטת רגל. חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (פשיטת רגל) מאפשר לעצור את כל ההליכים נגד החייב ולקבוע כמה כסף יחזיר לחייבים, לאורך כמה תשלומים ומתי יסיים את ההליך. על כל אלו במאמר שלפניכם.
אדם פרטי שנקלע לחובות כבדים שאיננו יכול עוד להחזיר אותם יכול להכריז על פשיטת רגל. לרוב פשיטת רגל של אדם פרטי תתרחש כאשר נצברו חובות של 150,000 ש"ח ומעלה ולכן המאמר יעסוק בבעלי חוב שכאלו. מי שהחוב שלהם קטן יותר מתנהלים מול רשם הוצאה לפועל בכל הנוגע לתשלום החוב. כמובן שחובה לפנות לשירותי עורך דין פשיטת רגל כדי לקבל ייעוץ משפטי הנוגע למצב הספציפי שלכם כדי לקבל את ההחלטה הנכונה.
מהו הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
השם הארוך שמחליף את צמד המילים "פשיטת רגל" מגלמות בתוכן גם את המטרה שיש בתהליך הזה – הבנה על אי יכולת פירעון חובות של החייב, מציאת פתרון לכך ושיקום כלכלי של החייב כך שיוכל לחזור " לעמוד על הרגליים" מבחינה כלכלית.
הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי מתנהל באופן הזה:
- החייב מגיש בקשת לצו פתיחת הליכים לממונה מטעם בית המשפט
- הממונה יודיע תוך 30 יום לכל היותר על פתיחת הליכים מול החייב
- מרגע מתן הצו יוקפאו כל ההליכים נגד החייב והם יעברו לניהול הממונה
- הממונה ממנה נאמן לצורך יישום הצו – הגשת צו כינוס נכסים לנכסי החייב, ריכוז התביעות ומימוש תשלום החובות על פי קביעת בית המשפט
- בתום 3 שנים ממתן הצו יכול החייב לקבל הפטר אם עמד בכל התנאים שנקבעו עבורו
יש לציין שאם חייב איננו פונה לפתיחת צו פתיחת הליכים, יכולים הנושים שלו לעשות זאת באמצעות פניה לבית משפט השלום. עדיף ליזום את הפניה הזאת עצמאית ולכן כדאי לזכור שירותי עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי ליעוץ וליווי משפטי ברגע שהחובות נערמים.
האם יש הגבלות על החייב בזמן קיום ההליך?
על החייב יש מספר הגבלות לאורך התקופה בה חל ההליך (3-4 שנים). אין לו אפשרות לעשות שימוש בשיקים כרטיסי אשראי, לא יוכל להיות בעלים של עסק או לשמש בתפקיד ניהולי בעסק כלשהו, לא תתאפשר יציאה של החייב לחו"ל, אלא באישור בית המשפט ועוד.
איך מקבלים הפטר בסיום הליך פשיטת רגל?
חלק משמעותי בהליך הוא שיקום כלכלי של החייב. זאת עושים באמצעות השארת תקציב אשר מספיק למחייה שלו לאורך התקופה מבלי שיהפוך לעול על הקופה הציבורית. אם עמד בכל ההתחייבויות שלו בסיום ההליך ושילם את כל מה שפסק לו בית המשפט, יוכל להגיש בקשה לקבלת הפטר חובות בפשיטת רגל. קבלת הפטר בסיום ההליך מנקה את החייב מכל חובותיו והוא יוצא לחיים רגילים ונקיים מכל חוב לנושים.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עופר פרץ, עורך דין פשיטת רגל בחיפה והקריות, אשר מעניק הגנה משפטית לחייבים פרטיים ותאגידים בפריסה ארצית.