בישראל יש הגדרות ברורות בחוק לגבי מכסת שעות העבודה היומיות, השבועיות והחודשיות לעובדים שכירים. כאשר עובד נישאר לשעות עבודה נוספות הוא מקבל תגמול על כך. במקרים בהם שעות נוספות הן דבר קבוע במסגרת העבודה, יש לסכם תנאים של תשלום גלובלי על שעות נוספות אלו.
החוק בישראל נותן הגנה רחבה לעובדים שכירים במטרה לשמור על תנאי העסקה הוגנים ונאותים עבורם. אחד החוקים הללו נוגע לעניין מכסת שעות העבודה החודשית המותרת בישראל.
מרבית מקומות העבודה מקפידים על מסגרת של שעות עבודה בהתאם לחוק ואין בהם שעות נוספות לעובדים. מקומות עבודה אחרים נאלצים לפעמים לבקש מהעובד עוד שעה או כמה שעות אחת לכמה חודשים ומשלמים עבור השעות הללו בתוספת לשכר שלו.
יש מקרים שונים מכך, בהם העובד נדרש על בסיס די קבוע, לעתים מדי חודש, לעבוד מכסת שעות שעולה על המכסה החודשית המוגדרת בחוק. במקרה כזה נהוג שהמעסיק יערוך הסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות עם העובד כדי למנוע אי הבנות ולהבטיח לו תוספת לשכר החודשי הרגיל שלו.
מהו הסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות?
הסכם זה בא להסדיר את השכר הנוסף שיקבל העובד עבור שעות נוספות קבועות שיש לו מדי חודש.
ההסכם איננו מתייחס לספירת שעות כל חודש ותשלום שעתי עבורן אלא הסכמה על ממוצע שעות נוספות שנדרשות מהעובד ותשלום קבוע עבורן מדי חודש.
במקרה שכזה התשלום הוא על בסיס הממוצע וייתכן חודש בו העובד יעבוד שעתיים פחות מהממוצע וחודש אחר בו יעבוד שעה יותר. בשני המקרים הוא יקבל את אותה תוספת שכר כי שהסכימו עליה, העובד והמעסיק, בהסכם תשלום גלובלי.
מה התנאים לתשלום גלובלי על שעות נוספות?
התנאים להסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות:
- ההסכם מתייחס לממוצע שעות ריאלי בין שני הצדדים (על פי צפי המבוסס על ניסיון העבר)
- ההסכם יתבסס על סכום חודשי קבוע מראש של תוספת עבור השעות הללו.
- על המעסיק חלה אחריות של רישום שעות נוספות של העובד והקפדה על שעות הוגנות.
- התשלום עבור שעות נוספות בהסכם גלובלי יהיה מופרד מתשלום השכר הרגיל בתלוש.
- סכום התשלום השעתי עבור השעות הנוספות יהיה מעל שכר המינימום בישראל.
את ההסכם מומלץ לערוך בליווי של עורך דין דיני עבודה או להתייעץ עם אחד כזה לפני שחותמים עליו. יש לבדוק שאין בהסכם "אותיות קטנות" שיש להם משמעות רבה עבור העובד בהמשך הדרך.
האם עובד חייב להסכים לעבוד שעות נוספות באופן קבוע?
המעסיק צריך לציין לעובד חדש שיש צורך בשעות נוספות באופן קבוע במקום העבודה ולכן ייערך עמו הסכם תשלום גלובלי לשעות נוספות. במקרה ומדובר על עובד קיים אצל המעסיק והשעות הנוספות באופן קבוע מדי חודש לא סוכמו מראש ויש דרישה לכך מצד המעסיק, העובד יכול לבדוק עם עורך דין דיני עבודה אם אין מדובר על הרעה בתנאי העבודה שלו ואם יש לו זכות להתפטר ולקבל פיצויים מהמעסיק בשל כך, או כמובן להסכים לשינוי בשעות ולחתום על הסכם כזה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עורכי דין לדיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי, הגנה וייעוץ לעובדים ומעסיקים בצפון הארץ. אם אתם מחפשים עורך דין לענייני עבודה בחיפה או עורך דין לענייני עבודה בקריות – המשרד הוא הכתובת!