המתה בקלות דעת היא עבירה פלילית חדשה, אשר נכנסה לספר החוקים במסגרת רפורמה בעבירות ההמתה בשנת 2019.
עבירה זו נמצאת בשימוש במקרים בהם נוטל הנאשם סיכון בלתי סביר וגורם למותו של אדם. לעיתים קרובות, חלק לא מבוטל מתאונות הדרכים מתרחשות בשל הגורם האנושי, קרי נאשם שפעל בשיקול דעת מוטעה ובשל כך גרם למותו של אדם.
הרפורמה החדשה בעבירות המתה
מטרת הרפורמה הייתה לתת קשת רחבה יותר ומרחב תמרון גדול יותר, וזאת בכדי שבית המשפט יוכל לבצע להתאמה טובה יותר בין המקרה לעבירת ההמתה.
לאחר הרפורמה החדשה, עבירות ההמתה פינו את מקומן לטובת עבירות מעודכנות יותר ב – 4 דרגות חומרה:
- רצח בנסיבות מחמירות
- רצח
- המתה באחריות מופחתת
- המתה בקלות דעת
מהי עבירת המתה בקלות דעת?
מדובר על המקרים בהם אדם לקח על עצמו סיכון בלתי סביר, שלצערו התממש והתוצאה היא קטילת חיי אדם והכל תחת ההנחה שהנאשם לא רצה בתוצאה זו וקיווה שהיא לא תתממש, אך היה צריך להיות ער לה.
אין ספק, כי ברוב המוחלט של המקרים בהם אדם נוהג תחת השפעת אלכוהול, הוא אינו רוצה לגרום לתאונת דרכים קטלנית ולהרוג אדם, אך ברגע שהוא בחר לעשות כן הוא לקח על עצמו סיכון בלתי סביר.
מהו העונש על המתה בקלות דעת?
באופן כללי, העונש בצד עבירה של המתה בקלות דעת הוא עד 12 שנות מאסר.
לשם ההמחשה, מקרה קלאסי לשימוש בעבירה הוא מצב בו נאשם נהג כשהוא תחת השפעת אלכוהול ואגב כך גרם למותו של אדם, לפני התיקון בעבירות ההמתה, העבירה אשר הייתה בשימוש תדיר היא גרימת מוות ברשלנות, עבירה שהעונש המקסימלי בצידה הוא עד 3 שנות מאסר או במקרים חמורים יותר בהריגה עונש מקסימלי של עד 20 שנות מאסר.
מה כדאי לעשות לאחר ביצוע עבירה של המתה בקלות דעת?
כל מקרה לגופו, אך באופן כללי מומלץ לפעול על פי ההנחיות הבאות:
- מיד ובסמוך לקרות האירוע לפנות ללא שיהוי לייעוץ עם עורך דין מנוסה בתחום.
- לא לדבר עם אף גורם משטרתי לפני קבלת ייעוץ פרונטלי – דהיינו לשמור על זכות השתיקה עד קבלת הייעוץ.
- לא לבצע שום בדיקה לפני קבלת ייעוץ, ניתן לבקש להתייעץ עם עו"ד בשיחה טלפונית השטח.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי, עורך דין תעבורה בחיפה, אשר מתמחה בייצוג של חשודים ונאשמים בעבירות תנועה מגוונות החל מעבירות מהירות ועד תאונות דרכים קטלניות אשר הסתיימו בצורה הטרגית ביותר.