תיקון 34 לחוק רישוי עסקים בא לעשות צדק עם אלפי בעלי עסקים חדשים שנפתחים מדי שנה ונתקלים בבירוקרטיה ממסדית ועודף רגולציה שמקשים עליהם לפתוח את העסק שלהם. התיקון לחוק הוא במסגרת הרפורמה שנערכת בחוק רישוי עסקים ומאפשרת פתיחת עסקים בדרך מהירה וקלה יותר.
חוק רישוי עסקים הוא אחד החוקים החשובים ביותר בעולם המסחר ובכל הקשור לדאגה לביטחון של העובדים והלקוחות כמעט בכל עסק בארץ. החוק קיים מזה עשרות שנים והוא מחלק את ענפי המסחר ל 10 קטגוריות כשבכל אחת עסקים מסוגים שונים (כ 200 סה"כ) אשר נדרש להם רישיון עסק כדי שיוכלו לפעול.
חוק רישוי עסקים, כמו רבים מהחוקים הוותיקים במדינה בנושא צרכנות, הוא חוק מיושן שסובל מעודף בירוקרטיה ורגולציה שמקשים על פתיחת עסקים חדשים בישראל, מובילים רבים לוותר מראש על פתיחת עסק שרצו בו וגורם לאחרים לעבוד חודשים או שנים ללא רישיון עסק ובכך לעבור על החוק.
המצב הזה הוביל לרפורמה שבאה לעשות מעט סדר ולרענן את החוק למאה הנוכחית ולצרכים של בעלי עסקים חדשים כיום. כל זאת מבלי לפגוע במהות החוק ומטרתו. אחד התיקונים החשובים ביותר בתוך צו רישוי עסקים הוא תיקון 34 לחוק שמוביל למהפכה של ממש בתחום.
מהו תיקון 34 לחוק רישוי עסקים?
תיקון 34 לחוק רישוי עסקים נוגע בכמה נקודות מפתח בכל הקשור לעניין הוצאת רישיון עסק:
- הסדרה של הליך הרישוי – בוטלו הדרישות ממספר עסקים, אוחדו כמה עסקים דומים (או משולבים בד"כ) להגדרה זהה של דרישות, קוצרו זמני הוצאת רישיון עסק מסוגים רבים של עסקים וכמו כן הוארכו תקופות הרישוי לסוגים רבים אחרים.
- הוגברו הפיקוח והאכיפה – התנאים הנוחים והמהירים יותר להוצאת רישיון עסק בזכות התיקון מאפשרים לבעלי עסקים בתחומים רבים לפתוח את העסק ולהתחיל בעבודה מיד, זאת לאחר שמילאו את הטפסים הנדרשים והגישו אותם למחלקת רישוי עסקים המקומית. בטפסים הללו הם התחייבו שהם עומדים ויעמדו בדרישות השונות של החוק ואם לא, יהיו חשופים לקנסות כבדים ואף לסגירת העסק. לשם מימוש החלק השני הוגברה האכיפה ויש יותר פיקוח שאכן העסקים הללו עומדים בכל ההתחייבויות שלהם לאורך השנים.
- גמישות בתנאי תכנון ובנייה – מהנדס הוועדה המקומית רשאי לאשר עסקים שלא עומדים בתנאי המבנה שנקבעו בעבר לעסקים מהסוג שלהם וזאת בתנאי שהם לא עם חריגות בנייה, תוספות בנייה לא חוקיות או במבנה מסוכן. הדבר מקל רבות על בעלי עסקים רבים בכל הארץ.
- מסלולי רישוי שונים – בעבר רוב המסלולים להוצאת רישיון עסק היו זהים וכעת יש מסלולים שונים, חלקם קצרים להפליא ביחס לעבר, בעיקר עבור עסקים קטנים ומקומיים. החוק מוצא שיש הבדל בין מפעל גדול ובין פיצוציה שכונתית ולכן המסלול של האחרונה לקבלת רישיון עסק יהיה קל ומהיר יותר ועם פחות דרישות וגופים מעכבים.
לסיכום דבר נציין שהחוק הוא חשוב והכרחי אך הרפורמה הופכת אותו להרבה יותר פרקטי, מהיר וקל למימוש כדי לפתוח עסק חדש בישראל. טרם פתיחת עסק טעון רישוי, מומלץ לפנות אל עורך דין רישוי עסקים אשר יוכל לכוון, לייעץ ולייצג את האינטרסים שלך מול הרשות המקומית.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר אשר מלווה משפטית בעלי עסקים מקומיים בהליכי רישוי עסקים ברמלה או רישוי עסקים בלוד והסביבה הקרובה.