גירושין בין זוג שהם הורים לילדים הוא בעל השפעה על כל הנוגעים בדבר ובעיקר על הילדים. תופעות של ניכור הורי, בו אחד ההורים מערב את הילדים במאבק הגירושין רק יוצר פצעים נפשיים עמוקים יותר עבור ההורה המנוכר, ואף הרבה יותר מכך עבור הילדים עצמם. לצערנו התופעה קיימת ויש עדיין מי שלא בוחלים בה על אף התוצאות ההרסניות שלה.
בני זוג שהם הורים לילדים ומחליטים על גירושין מכל סיבה שהיא, עוברים טלטלה של ממש בחייהם. ההורים והילדים נמצאים במערבולת של שינוי שגרת החיים שלהם והסיטואציה די קשה עבור כל הנוגעים לדבר ובעיקר עבור הילדים כמובן.
בשנים האחרונות יש עלייה בשיעור המתגרשים ביחס לשנים עברו, חלק מכך הוא מרוץ העכברים בו מרבית הזוגות נמצאים בו ויוצר לחצים וקשיים בניהול חיי משפחה תקינים, דבר שמוביל לא מעט משפחות להתפרק ולהחליט על גירושין.
האם גירושין חייבים להסתיים במאבק משפטי?
התשובה היא חד משמעית לא. יש גירושין המלווים באמוציות רבות ואף שנאה של צד אחד כלפי השני, בעיקר במקרים של בגידה שמתגלה, אך במרבית המקרים לא זה המצב ואפשר לבחור להתגרש גם בדרך שלווה ובהסכמה.
על מנת שאפשר יהיה לקצר את הליך הגירושין, יש לבחור בדרך של פניה לעורכי דין המתמחים בשירות של גישור גירושין ומובילים את בני הזוג להגיע להסכמות הדדיות וויתורים נוחים לכל צד בנושאים של חלוקת רכוש, משמורת ילדים ומזונות. כאשר יש הבנה ורצון להליך מהיר עם כמה שפחות השפעה על חיי המתגרשים עצמם והילדים שלהם, אפשר לנסח הסכם גירושין הוגן לשני הצדדים.
מצד שני יש כמובן את אלו שבוחרים במלחמה של ממש ובעיקר הופכים את הילדים לכלי משחק במאבק שלהם, עד כדי ניכור הורי של ממש, בבחינת "כל האמצעים כשרים" וללא מחשבה על ההשלכות שיש לכך.
מהו ניכור הורי בגירושין?
ניכור הורי בגירושין הוא למעשה "חטיפה נפשית של הילד" בעת המאבק המשפטי כפי שמנסחים זאת מומחים לדבר. במצב שכזה משתמשים בילדים כחלק פעיל במאבק על ידי יצירת שנאה של הילד כלפי ההורה השני (ברוב המכריע של המקרים מדובר על אימהות שיוזמות ניכור הורי כנגד האב). לעתים הניכור הזה מגיע עד כדי ניתוק כל קשר בין הילד להורה המנוכר לא רק לאורך הליך הגירושין אלא גם שנים לאחר מכן.
מצב שכזה כמובן שאיננו מומלץ באף הליך גירושין, גם כזה שיש בו אמוציות או כעסים רבים של צד אחד כלפי השני וכאשר יש מאבק של ממש על משמורת ומזונות ילדים. במקרים כאלו הילד נתון תחת לחצים כבדים של ההורה שנותר במשמורת שלו בעת הליך הגירושין (לרוב זאת האימא) והוא מוביל לנתק של הילד כלפי האב.
לסיכום, במקרים בהם המצב הזה בולט, יש להביא לידיעת בית המשפט ובמקרים הולכים וגדלים בעת האחרונה בית המשפט מודע למצב של ניכור הורי שלא בצדק ומוביל למפגשים בגדר חובה של האבא עם הילד לאורך ההליך המשפטי ובמקרים חמורים יותר מעביר את המשמורת על הילדים לידי ההורה המנוכר או לצד שלישי שמאפשר הסדרי ראייה לשני ההורים על פי הוראת בית המשפט.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין משפחה, אשר מתמחה בניהול הליכי גירושין מורכבים בפריסה ארצית.