תאונות עבודה קורות מדי יום למאות ישראלים. בחלק גדול מהמקרים מדובר על פגיעה קלה והמך בשגרת היום ואפילו העבודה, אך יש מקרים בהם הפגיעה חמורה יותר, יוצרת מוגבלות או נכות, ואי אפשר להמשיך לעבוד לאורך זמן. יש לכל עובד בישראל זכויות רבות וכדאי להכיר אותן כדי למצות את האפשרויות מול הביטוח הלאומי וחברות הביטוח השונות.
ישראלים רבים לא יודעים מה הזכויות העומדות להם במקרה של תאונת עבודה, וחלק גדול אף לא יודעים תמיד מה היא תאונת עבודה ואם הם נפגעו ויש להם זכות לתבוע בגינה. על מנת שנעשה סדר בעניין נפגשנו עם עורכת דין קרן נדרי.
מה ההגדרה של תאונת עבודה?
רבים לא יודעים זאת אבל תאונת עבודה היא לאו דווקא חפץ כבד שנופל על הראש בעת עבודה או אם מתחלקים על שמן בכניסה לשטח העבודה. למעשה, תאונת עבודה היא כל פגיעה שנגרמת במקום העבודה, בדרך אליו מהבית או בחזרה, בעת ישיבה לארוחת צהריים בזמן הפסקת העבודה ויש אף נסיבות נוספות לכך. כל שיש הוא לקשר בנסיבתית בין העבודה והפגיעה.
מה תהליך התביעה במקרה של תאונת עבודה?
ראשית כל יש לפנות לשירותי עורך דין תאונות עבודה שבקיא בנושא ויכול לתת יעוץ משפטי לנפגע, ובהמשך גם ליווי משפטי בהתנהלות נגד ביטוח לאומי ו/או חברות הביטוח שיימצא לנכון לתבוע. חשוב להכיר את החוק ולהתנהל נכון כיוון שחברות הביטוח וגם ביטוח לאומי הם מוסדות חזקים עם בירוקרטיה רבה ויכולים להערים קשיים על הנפגע בדרך אל התגמולים והפיצויים שמגיעים לו.
מעבר לבירוקרטיה, בכל הקשור לביטוח לאומי, מדובר גם על טפסים שונים שמתאימים כל אחד למקרה אחר ולכן חשוב למלא את הטפסים הנכונים ולא לבזבז זמן יקר על טעויות בתביעה מול ביטוח לאומי. עורך דין תאונות דרכים כבר יודע מה יש למלא ולהגיש בצורה הנכונה ביותר לביטוח לאומי כדי שההליך יהיה היעיל ביותר עבור הלקוח שלו.
את מי תובעים קודם?
הדבר הראשון שיש לעשות הוא הגשת תביעה נגד ביטוח לאומי. יש לצרף טפסים ומסמכים רלוונטיים לעניין ולתבוע את שמגיע על פי חוק. למעשה יש שני סוגי תשלומים שניתן לקבל מביטוח לאומי:
- דמי פגיעה שיכסו את ההיעדרות שלו מהעבודה מיום הפגיעה ועד 91 ימי היעדרות ראשונים.
- קצבת נכות שמשולמת במקרה שהנפגע הפך לנכה בשל המקרה וקיבל דרגת נכות ע"י הוועדה של ביטוח לאומי.
לאחר שמסיימים את התביעה מול ביטוח לאומי ניתן לתבוע את חברות הביטוח הרלוונטיות. מדובר על חברת הביטוח של הרכב הפוגע אם מדובר על תאונת דרכים שקשורה לעבודה או את חברת הביטוח של המעסיק במקרה של פגיעה אחרת בשל העבודה או בשטח העבודה.
לסיכום דבר אציין שיש לקחת בחשבון שלא מדובר בתהליכים של ימים בודדים ולעתים התביעות הללו נמשכות חודשים ארוכים ואף שנים. רק באמצעות עורך דין אפשר לקצר זאת ככל שניתן ולממש את הזכויות המגיעות לכם בצורה הטובה ביותר.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד קרן נדרי, עורכת דין נזיקין בצפון, אשר מעניקה ייעוץ, הגנה וייצוג משפטי לנפגעים ובני משפחותיהם בתביעות נזיקין מורכבות מול המוסד לביטוח לאומי, חברות הביטוח והפנסיה.