בשנת 2019 יצא לדרך שלב נוסף ברפורמה שנוגעת לעניין חייבים ונושים. חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הגיע לתקן עוול גדול שנעשה לחייבים רבים לאורך השנים וגם פגע לעתים בנושים שהתקשו לגבות את החובות אליהם. הרפורמה הזאת חוללה מהפכה של ממש בעניין זה.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נכנס לתוקף בספטמבר 2019 וחולל מהפכה של ממש עבור חייבים ונושים. הוא שייך לשינויים במסגרת הרפורמה החדשה בפשיטת רגל שהחלה כמה שנים קודם לכן ונועדה לאפשר לנושים לראות חלק משמעותי מהחוב אליהם, תוך כדי שמירה על כבודו של החייב והיכולת שלו להמשיך להתקיים בצורה מכובדת לאורך תשלום החובות שלו לנושים.
מה הם עיקרי הרפורמה החדשה בפשיטת רגל?
הרפורמה החדשה בפשיטת רגל מתייחסת בעיקר לעניין פשיטת רגל של אדם פרטי שצבר את החובות שלו בתום לב ואיננו יכול לעמוד בהחזרים שהתחייב אליהם.
החוק ביטל את האפשרות של איחוד תיקים באמצעות הכרזה על חייב מוגבל באמצעים, אך במקומו יש אפשרות להגיש בקשה של איחוד תיקים 3%. המשמעות היא התחייבות של החייב להחזיר לנושים שלו 3% מסכום החובות שלו מדי חודש עד השלמת מלוא החוב. מי שלא יכול לעמוד בכך פונה לאפיק של הגשת בקשה לחדלות פירעון.
ניתן להגיש בקשה לחדלות פירעון כאשר החובות הם בסך 50,000 עד 150,000 ₪ לרשם הוצאה לפועל במחוז בו מתגורר החייב. כאשר החוב גבוה מסך של 150,000 ₪ יש להגיש את הבקשה לממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים. במקרים של חוב נמוך מסך של 50,000 ₪ יש להגיש בקשה מיוחדת כיוון שהו סכום חוב נמוך יחסית שיש כמה דרכים לטפל בו גם ללא הליך מורכב שכזה.
לאחר שהוגשה הבקשה מתחילים בתהליך עצמו וכדאי לעשות זאת רק באמצעות עורך דין חדלות פירעון שמלווה אתכם ואף כדאי לפנות לאחד כזה לפני הפניה בבקשה שכזאת.
ראשית כל יהיה ניסיון להגיע להסדר חובות מוסכם עם כל הנושים של החייב. רק במקרה וכולם מסכימים להסדר שמוצע אפשר יהיה לחתום עליו ולהתקדם בערוץ הזה. במידה ולא יהיו כך פני הדברים, יוכרז על צו פתיחת הליכים של חדלות פירעון.
הצו מאפשר לממונה לקבוע על החזרים חודשיים של החייב לנושים, תוך כדי קביעה של סכום שיספיק למחייה שלו ו/או לתשלום דמי מזונות אם חייב בהם. כמו כן יוטלו מגבלות שונות על החייב לפרק זמן של כ 9 חודשים. הגבלות אלו הן צו איסור יציאה מהארץ, התנהלות רק במזומן (לא אשראי או צ'קים) ועוד. במגביל יעצרו כל ההליכים האחרים נגד החייב מצד הנושים – עיקולים, הוצאה לפועל וכדומה.
במשך 9 חודשים חוקר הממונה מטעם בית המשפט את יכולותיו של החייב, מצבו הפיננסי, נכסים שבבעלותו וכן הלאה. על פי כל המידע שצבר יחליט על פריסת תשלומים שיוכל לעמוד בהם לאורך עד 36 חודשים והם יהוו את החזר החוב שלו לנושים. כל זאת עדיין עם תקציב מחייה עבורו ולמשפחתו.
בסיום ההליך יקבל החייב הפטר חובות אם עמד בכל ההתחייבויות שלו כראוי. מרגע זה הוא פטור מחובות לנושים הללו ויוצא לדרך חדשה, אך לא פשוטה וקלה כמובן. מתחילים מהתחלה.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Legal Help – משרד עורכי דין פשיטת רגל בלוד אשר מעניק ליווי משפטי לחייבים פרטיים ועסקיים בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים משרד עורכי דין לענייני פשיטת רגל בחיפה או עורך דין פשיטת רגל ברמלה – פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי מותאם אישית למצב, ללא כל התחייבות.