הענישה הקשה ביותר עקב עבירות תנועה, עבור נהגים בישראל, היא צבירת נקודות שמובילה לשלילת רישיון הנהיגה שלהם. רבים לא יודעים כמה נקודות מובילים לשלילת רישיון הנהיגה והאם יש הבדל בין נהג חדש לוותיק. כמו כן לא תמיד מודעים לעובדה שאפשר לבטל את הענישה של שלילת הרישיון עקב נקודות.
בישראל מחפשים דרכים שונות להילחם בתאונות הדרכים ואחת השיטות היעילות להרתעה היא שיטת הניקוד. על פי שיטה זו כל נהג צובר נקודות על עבירות תנועה שהוא מבצע ואלו יכולות להיות עבירות מהירות, אי עצירה בתמרור עצור, מעבר באור אדום בצומת וכן הלאה. כל עבירה כזאת "שווה" מספר נקודות שאותו נהג צובר. כאשר מגיעים לכמות נקודות גבוהה יש צורך לעבור קורס נהיגה מונעת ו'או שהרישיון נשלל לתקופה מסוימת.
טבלת הנקודות יכולה להתמלא במהירות כאשר מבצעים עבירות שעל פי חוק "שוות" ניקוד רב ולכן לעתים מגיעים למצב של שלילת רישיון נהיגה עקב עבירה אחת בלבד ולעתים 2 עבירות בפרק זמן קצר יחסית יגרמו לכך. לדוגמא בעת דיבור בסלולרי או נהיגה במהירות מופרזת וביצוע עבירת עקיפה הן שתי עבירות שמיד מקפיצות את הניקוד מעבר לרף של שלילת רישיון. מכאן החיים הופכים קשים יותר עבור הנהג המוענש.
איך עובדת שיטת הניקוד?
שיטת הניקוד עובדת על בסיס הפרמטרים הבאים:
- צבירה של עד 20 נקודות ולאחר מכן שנתיים רצופות ללא צבירה נוספת תוביל למחיקת כל הנקודות שצברתם והספירה מתחילה מאפס מחדש.
- צבירה של עד 22 נקודות דורשת אי צבירת נקודות נוספות במשך 4 שנים כדי להימחק ולחזור לגיליון נקי.
- צבירת 36 נקודות במשך שנתיים מובילה לשלילת רישיון נהיגה למשך 3 חודשים ויש לעבור מבחן תיאוריה לחידוש הרישיון.
- צבירת 36 נקודות פעם נוספת בפרק זמן של 6 מהפעם הקודמת או צבר 72 נקודות יקבל ענישה של שלילת רישיון לפרק זמן של 9 חודשים וצורך לעבור תיאוריה, טסט ובדיקה רפואית מחדש כדי להחזיר את הרישיון לתוקף.
נהיגה בזמן שלילת רישיון מובילה לבית המשפט עם אפשרות מאסר של עד 3 שנים.
האם יש הבדלים בין נהג ותיק לנהג חדש?
רבים מעברייני התנועה הם מטבע הדברים נהגים חדשים (צעירים…) שיותר פזיזים על הכביש וגם פחות מנוסים. עבורם יש תקנות מעט שונות מטעם משרד התחבורה במקרים מסוימים וגם הנקודות נצברות בד"כ בקצב מהיר יותר, ולכן נשאלת השאלה כמה נקודות זה שלילה של רישיון נהיגה לנהג חדש לעומת נהג ותיק. התשובה אולי מפתיעה אבל אין הבדל בשיטת הניקוד ובענישה בין נהגים ותיקים וחדשים.
יש הבדל אחד והוא שנהג חדש יוזמן לעבור קורס נהיגה מונעת אם צבר 12 נקודות חובה ונהג ותיק פטור מכך. כל שאר הענישה היא זהה.
לסיכום, במידה וצברתם נקודות חובה שמובילות לשלילת רישיון נהיגה או שאתם קרובים לרף הנקודות הזה, כדאי לפנות לשירותי עורך דין תעבורה שיעזור לכם להפחית את הניקוד שלכם או לאפס אותו. יש אפשרויות כאלו במרבית המקרים וחבל שלא לעדשות זאת ולהימנע משלילת רישיון נהיגה לתקופה של חודשים ארוכים.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בחיפה אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי לנהגים בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין תעבורה בקריות או עורך דין תעבורה בנשר – המשרד הוא הכתובת!